Frågor och svar

FAQ

Här delar vi med oss av vanliga frågor och svar. 

Vad kan jag göra om jag får stopp i vasken eller diskhon?

Dålig avrinning i vasken? Kluckande avlopp? Det kan vara indikation på att det håller på att bli stopp. Vi tipsar om vad du själv kan göra om du får stopp i vasken/diskhon och hur du kan förebygga det.

Gör det här om du har fått stopp i vasken/diskhon:

  • Testa först att hälla lite diskmedel i avloppet och sedan spola med kokhett vatten. Diskmedel är fettupplösande och kan vara ett enkelt knep att lösa upp proppen om den inte sitter så hårt.
  • Använd en vaskrensare genom att sätta den för avrinningshålet i diskhon när den är tömd på vatten och tryck till. Täck för avrinningshållet med vattentålig tejp. Fyll diskhon med lite vatten och pumpa med vaskrensaren utan att den släpper kontakten med diskhon. Spola avslutningsvis med kokhett vatten. Har du flera diskhoar behöver du täppa igen den ena med proppen samt även täcka för avrinningshålet med vattentålig tejp.

Vad kan jag göra om jag får stopp i toaletten?

Stopp i avloppet är aldrig kul. Vi delar med oss av våra bästa tips för vad du kan göra själv om du får stopp i toan!

Den vanligaste orsaken till stopp i toalettens avlopp är att fel saker spolas ned där. Tops, tamponger och pappershanddukar kan snabbt orsaka stopp om de spolas ned i toaletten. Har du fått stopp i toan? Även riktigt mycket toapapper eller till och med avföring kan leda till stopp i toan.

Här kommer våra bästa tips vid stopp i toaletten - så kan du åtgärda stoppet: 

  • Fyll en hink med vatten, håll hinken ca 1 meter ovanför toalettstolen och häll vattnet i en kraftig stråle ner mot toalettens krök. Upprepa tills stoppet har släppt.
  • Använd en vaskrensare (kan köpas i byggvaruhus) och sätt den mot toalettens krök. Tryck fast sugproppen och spola en gång. Pumpa sedan vaskrensaren upp och ned tills proppen släpper.

Förebygg stopp i toaletten genom att aldrig spola ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper. Enkelt men effektivt!

Får du stopp i toaletten ofta? Om det blir stopp i toaletten regelbundet kan du behöva göra en spolning av avloppet. 

Hur kan vi hjälpa dig? 

Puls genomför underhållsspolning, hetvattenspolning och rotskärning. Det kan även vara bra att filma avloppet ibland, till exempel om du köpt ett nytt hus och inte känner till ledningarnas skick sedan tidigare. Sist men inte minst finns avloppsjouren på Puls tillgänglig dygnet runt om du behöver akut hjälp. Ring då 046-25 78 50

Ta hand om dig och ditt avlopp!

Hur kan jag förebygga stopp i vasken?

En av de vanligaste frågorna som vi får är "hur kan jag förebygga stopp i ledningarna?". Här delar vi med oss av några enkla tips för hur du kan undvika stopp i vasken.

  • Häll aldrig stekfett direkt i avloppet eftersom det kan orsaka stopp. Torka antingen av det med hushållspapper eller häll fettet i ett mjölkpaket som du sedan slänger i brännbart avfall. Vill du göra dig av med mycket matfett kan du lämna in det på återvinningscentralen. Tänk på att behållaren då måste vara väl försluten. Kontrollera med din närmsta återvinningscentral om mängden fett som kan lämnas in. 
  • Spola med varmvatten lite då och då för att förebygga att smuts och avlagringar får fäste.
  • Rensa vattenlåset med jämna mellanrum. Här samlas ofta fett och smuts. 
  • Underhållsspolning bör ske med 3-5 års mellanrum. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Varför är det viktigt att inte spola ned fett i avloppet?

En vanlig orsak till stopp i avloppet är fett som samlats och stelnat i avloppsledningarna. Fettet riskerar också att ledas hela vägen till reningsverket, vilket kan skapa problem och orsaka obalans i reningsprocessen. Genom att ta hand om ditt fett och inte spola ned det i avloppet förebygger du inte bara stopp utan bidrar även till renare vatten.

Jour dygnet runt!

Kundtjänst: 010-45 00 500